HOGYAN ADJUNK HATÉKONY VISSZAJELZÉST?
2018-08-01 12:12
A visszajelzés olyan készség, amit a vezetők tudatosan használnak, hiszen tisztában vannak vele, hogy magasabb teljesítményt eredményez, amennyiben megfelelő módon tálalják. De milyen a helyes módon adott visszajelzést?
 
Akár vezetőnek, akár kollégának, akár beosztottnak adjuk a visszajelzést, ezek a technikák segíteni fognak abban, hogy konstruktív kritikát kínáljunk, ami pozitív eredményhez vezet majd.
#1. Értsd meg, ki dönti el, hogy mit kezd a visszajelzéssel
Az emberek azt feltételezik, hogy ha valaki visszajelzést ad, a fogadó köteles ennek nyomán tenni valamit. Ehelyett inkább tekintsd a visszajelzést ajándéknak, nem pedig kényszernek az azonnali változtatásra. Nem számít, mennyire pontos és őszinte a visszacsatolás, vagy mennyire fontos annak, aki kapja, mindig a fogadó fél dönti el, mit fog kezdeni vele.
 
#2. Légy tisztában azzal, kinek van szüksége a visszajelzésedre
A visszajelzés hatékonysága csökken, amikor azt feltételezed, hogy a fogadó igényli a visszajelzést. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket annak megállapítására, hogy a visszajelzés fogadójának érdekeit figyelembe véve adod-e a visszajelzést:
 
Miért kell visszajelzést adnom ennek a személynek?
Az én szerepem, hogy visszajelzést adjak neki?
Az én szükségleteim miatt próbálom befolyásolni az illető viselkedését?
Azért vágyom, hogy megváltozzon, mert az boldoggá tenne engem?
Azért adok visszajelzést, mert valóban hiszem, hogy ettől jobban fog teljesíteni?
Milyen érzelmi igényeim elégülnek ki ezáltal, függetlenül attól, mi erre a fogadó fél válasza?
 
#3. Legyen konkrét kontextusa a visszajelzésnek
Az emberek azt szeretnék, ha a kapott visszajelzések személyre szabottan lennének relevánsak. Az a visszajelzés, mely nem kapcsolódik a feladathoz, az adott helyzethez, frusztrációt, sőt bizalmatlanságot is okozhat. A visszajelzés mindig egy cél érdekében történjen, mert ilyenkor sokkal nyitottabban is fogadják azt, sőt maga a visszajelzést adó is több bizalmat és tiszteletet érdemel ki. A nyilvánvalóan releváns, témába vágó visszacsatolás nagyobb valószínűséggel eredményez jobb teljesítményt.
 
#4. Készülj fel
A relevancia mellett az emberek azt is elvárják, hogy a visszajelzések magas színvonalúak legyenek, vagyis a visszacsatolásnak olyan fontos információkat kell tartalmaznia, amelyek segítenek a vevőjének a kihívások leküzdésében, a célok elérésében. A legjobb eredmények érdekében készülj fel a visszajelzés adására a következő lépések segítéségével:
 
Fókuszálj az adott célra, projektre vagy eredményre
Gyűjtsd össze a releváns információkat az egyén fejlődésétől a cél irányába
Mérd fel annak a szükségleteit, akinek a visszajelzést adod, és határozd meg, hogy a visszajelzés vajon összhangban van-e a tudásával és képességével
Tartsd szem előtt a kívánt eredményt, anélkül, hogy elveszel a cél eléréséhez szükséges sürgős feladatok részleteiben.
 
#5. Ne ítélkezz, ragaszkodj a tényekhez
A legtöbb ember úgy véli, hogy a jó visszajelzés ítélkezik, értékeli az egyén teljesítményét. A valóságban azonban jobb visszajelzés az, mely a megfigyelésekre alapoz, arra összpontosít, hogy objektív, ellenőrízhető részleteket tárjon fel a személy múltbeli teljesítményéről vagy viselkedéséről. A tiszta visszajelzés csakis a tényekhez ragaszkodik. Ez a fajta megközelítés lehetővé teszi a fogadó fél számára, hogy anélkül vizsgálja meg a tényeket, hogy olyan érzelmeket kelljen feldolgoznia, amelyeket az ítéletek és értékelések keltettek benne.
 
Nézzünk egy példát:
„Az általad generált legújabb frissítések szerint az ötből három olyan jelentést küldtél el, amelyet a negyedév végéig kellett elkészítened. Észrevettem, hogy a benyújtott három jelentés közül kettő hiányosnak tűnik. A menetrendünk szerint két hónap áll a rendelkezésedre, hogy mind az öt jelentéssel végezz.”
 
Miután elküldtél egy ehhez hasonló tiszta visszajelzést, szánj egy pillanatot annak biztosítására, hogy a fogadó fél értesült az üzenetedről. Kérd meg arra, hogy ismételje meg, amit mondtál neki. Ha ez megegyezik a te üzeneteddel, akkor megfelelően fogadta a visszajelzést. Amennyiben ez nem történt meg, tekintsd át a tényeket, az elérhető adatokat és célokat, és beszéld meg vele azokat a motivációs kérdéseket, amelyekkel szembe találhatja magát. Együtt dolgozva a terven, segítséget nyújthatsz neki, hogy elérje a célját.
 
A tudásalapú gazdaságban a minőségi visszajelzés nyújtása fontosabb mint valaha, hiszen segíti az egyén fejlődését és tanulását. A minőségi visszajelzés adása egy alapvető, mégis elhanyagolt készsége a modern vezetőknek. Az 5 tippet követve azonban értékes visszajelzést adhatunk, melyek nagy eredményeket hozhatnak.